Het Zika-virus (ZIKV)

 

Dit is wat de officiële bronnen vertellen.

Wat is Zika?
Zika is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De infectieziekte heeft veel overeenkomsten met dengue.

Waar komt zika koorts voor?
Een aantal uitbraken zijn gerapporteerd in Afrika en Zuidoost Azië. Eind 2013 zijn er ook uitbraken gemeld in Frans-Polynesië en eilanden eromheen.
Hoe kan je Zika krijgen en hoe kan je anderen besmetten? Het virus wordt overgedragen door een beet van een besmette mug. De muggen die het Zika virus overbrengen zijn net als bij dengue met name overdag actief. De ziekte kan ook van mens op mens worden overgedragen. Bijvoorbeeld via sexueel contact.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van Zika?
De ziekteverschijnselen van Zika zijn meestal mild en kortdurend (2 tot 7 dagen). Klachten zijn koorts, conjunctivitis (ontsteking van slijmvlies van het oog), (tijdelijke) gewrichtsklachten vooral in armen en benen. Maar vaak is er ook huiduitslag.

Wat kan jezelf doen om Zika te voorkomen?
Ook hier weer thee drinken zodat je veel theine (B1) binnen krijgt. Er is geen vaccin beschikbaar. Door je overdag tegen muggen te beschermen, beschermt je zich zowel tegen dengue als tegen Zika en Chikugunya. Voor uitgebreide adviezen over hoe je zich het best kan beschermen, zie de folder DEET op reis.

Geen woord dus over de grote kans op geestelijke- en lichamelijke afwijkingen bij kinderen, baby's en de foetes.

Maar ook geen woord over het feit dat er al veel gevallen bekend zijn in Nederland. Dus Europa heeft er ook al mee te maken. Maar ook geen woord erover dat het virus aan de vooravond staat om in het Caribisch gebied en Centraal Amerika (waaronder ook Suriname) een explosief pandemie gaat veroorzaken.

 

Waar gaat het werkelijk om?
Het Zika-virus is lid van de Flaviviridae virus gezin en de flavivirus genus, overgedragen door Aedes muggen. Bij mensen veroorzaakt een milde ziekte bekend als "Zika" (uitgesproken zee-kuh). De ziekte Zika is bekend sinds 1950. Het virus werd in die jaren gevonden binnen een smalle equatoriale band uit Afrika naar Azië.
In 2007 al werd Zika ook gevonden in het oosten in Micronesië, Zuid-Amerika, Centraal-Amerika en het Caribisch gebied.

De ziekte wordt op dit moment beschouwd als een explosief pandemie. De ziekte is een milde vorm van Dengue en wordt behandeld met bedrust en kan niet worden behandeld met geneesmiddelen of vaccins. Ziekte Zika is gerelateerd aan gele koorts en ziekte West Nile, die worden veroorzaakt door andere Flaviviruse. Een link naar microcefalie bij foetussen geboren bij een besmette moeder wordt vermoed en wordt onderzocht.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding gaf een uitgebreide update in december 2015. De CDC heeft een waarschuwing uit gedaan voor zwangere vrouwen om niet te reizen naar een van de hoog risico gebieden.

Het Zika-virus wordt overgebracht door overdag actieve muggen en is geïsoleerd uit een aantal soorten in het geslacht Aedes, zoals Aedes Aegyptius, en Arboreal muggen zoals Aedes Africanus, Aedes Apicoargenteus, Aedes furcifer, Aedes hensilli, Aedes luteocephalus en Aedes vitattus.

Studies tonen aan dat de extrinsieke incubatieperiode muggen ongeveer tien dagen is. De gewervelde gastheer van het virus zijn voornamelijk apen en mensen. Voor de huidige pandemie, die in 2007 begon, is het Zika-virus gevonden bij de mens, zelfs in zeer endemische gebieden.

In 2015, werd Zika RNA gedetecteerd in het vruchtwater van twee foetussen, wat aangeeft dat deze over de placenta en foetale infectie mogelijk is. In 2009, werd gesuggereerd dat Zika-virus seksueel kan worden overgedragen tussen mensen. Brian Foy, een universitair bioloog van de Colorado State University, deed onerzoek naar het overgedragen en Infecteren van het Zika-virus. Hiervoor bezocht hij Senegal om de muggen te bestuderen en werd gebeten op een aantal gelegenheden tijdens zijn onderzoek. Een paar dagen na zijn terugkeer naar de Verenigde Staten, werd hij ziek met Zika, maar niet voordat het hebben van onbeschermde geslachtsgemeenschap met zijn vrouw. Zij ging vervolgens ook symptomen vertonen van Zika infectie, samen met extreme gevoeligheid voor licht. Foy is de eerste persoon die bekend heeft de ziekte te hebben doorgegeven aan een ander mens door seksueel contact.

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC raadt zwangere vrouwen aan voorlopig niet naar gebieden te gaan waar ze het zika-virus kunnen oplopen. Er geldt een negatief reisadvies voor delen van Latijns-Amerika en de Cariben, waaronder Suriname.

Het Zika-virus wordt net als het Chikungunya-virus ook overgedragen door de Aedes Aegyptius-mug.
Volwassenen worden meestal niet ernstig ziek van het Zika-virus. Met symptomen als koorts en uitslagen lijkt de ziekte op tropenziekte als knokkelkoorts of Chikangunya. Na een week zijn kwalen vaak weer verdwenen.

Bij ongeboren kinderen lijkt het virus echter te leiden tot geboorteafwijkingen. In Brazilië, waar afgelopen jaar veel Zika-besmettingen waren, werden 3500 gevallen van microcephalie geregistreerd, waarbij de hersenen van een baby niet zijn volgroeid. Dat kan leiden tot een verstandelijke- en lichamelijke beperkingen of zelfs de dood.

Verder onderzoek.
Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar het verband tussen de Zika-besmettingen en de geboorteafwijkingen. Zo bleek het virus voor te komen bij baby's van moeders die eerder ziek waren geweest. Zolang het onderzoek loopt, adviseert het CDC zwangeren of vrouwen die zwanger willen worden niet naar de gebieden te reizen waar het virus voorkomt. Er bestaan geen vaccins of medicijnen tegen het virus. Reizigers wordt aangeraden infectie te voorkomen door bedekkende kleding te dragen en goed in te smeren met een muggenwerend middel.

Volgens het Nederlandse RIVM zijn er in Nederland zes meldingen binnengekomen van besmettingen. Die waren allemaal afkomstig van reizigers uit Suriname.
Het RIVM houdt er rekening mee dat het virus in de loop van 2016 ook zal worden aangetroffen op de Caribische eilanden, doordat er veel personenverkeer is met het Zuid-Amerikaanse vasteland waar het virus voorkomt. Aan zwangere vrouwen adviseert het RIVM om bedekkende kleding te dragen en zich in te smeren met DEET, een sterk muggenwerend middel.

Op Curaçao, Aruba, Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten is de Aedes Aegyptius-mug of gelekoortsmug de boosdoener. In Europa, dus ook in Nederland, is vaak de Aziatische Tijger mug de boosdoener. Ook bij het Zika-virus is de incubatieperiode ongeveer 2 tot 7 dagen.

Symptomen bij (gezonde) volwassenen zijn:
- 1 tot 7 dagen milde tot hoge koorts (38,5 tot 40)
- ontsteking van slijmvlies van het oog
- (tijdelijke) gewrichtsklachten vooral in armen en benen
- huiduitslag

Bij kinderen, baby's en de ongeboren foetes kan het virus lichamelijke en geestelijke beperkingen veroorzaken en zelfs tot de dood leiden.

 

Wat kan je preventief doen?
Insmeren met DEET Anti-muggenzalf maar liever het dragen van beschermende kleding en het slapen onder een klamboe (fijn netwerk boven je bed) wordt aangeraden. Ook overdag moet opgelet worden, omdat de Aedes Aegyptius-mug niet alleen in het donker actief is.

Met een Bug Ban kan je op een natuurlijke basis preventief een beet van een mug voorkomen.
De Bug Ban is te koop op Curaçao bij verschillende apotheken op het eiland (Botica Santa Maria) en de gezondheidswinkels.

In de reguliere zorg is er nog geen specifieke behandeling voor de ziekte omdat het om een virus gaat. Hierdoor bestaat de behandeling louter uit symptoom bestrijding. Wel wordt er onderzoek gedaan om iets te vinden.

 

Wat kan een Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut van Relax-4u voor je betekenen?
Als je ernstige restklachten overhoudt, kan de Natuurgeneeskundig therapeut nog het volgende voor je proberen te doen.
- Gewrichtsontstekingen remmen, terugdringen en/of laten verdwijnen (kurkuma eten)
- Het Auto-immuunsysteem versterken
- Het lichaam meer witte bloedlichaampjes laten aanmaken
- Het gehele lichamelijke conditie verbeteren


Met onderstaande behandelingen heb ik al goede resultaten behaald.

In willekeurige volgorde:
- Quantum Allergy
- Quantum Touch
- Magnetiseren
- Magneetmassage
- Reiki
- Acupressuur
- Elektro Acupunctuur
- Nutrigeneeskunde
- Superfood adviezen

Al deze therapieën verzorg ik ook op het Morena Eco Resort tijdens mijn bezoek aan Curaçao.

Op de homepage, flyers en advertenties in het Antilliaans Dagblad staat wanneer ik op Curaçao aanwezig ben.

 

Kijk voor de actuele informatie over het Zika-virus op Curaçao op onderstaande link.
https://www.naarcuracao.com/zika-curacao/
De mug die ook het Zika-virus veroorzaakt
(de mug kan ook rood zijn)

 

 


Huiduitslag borst van het
Zika-virusHuiduitslag rug van het Zika-virus