Het Chikungunya-virus (CHIKV)

 

Bron: RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) uit Nederland.
Voor de geschiedenis van het virus zijn diversen bronnen geraadpleegt waaronder diversen labaratoria's in ziekenhuizen.

 

Op dit moment zijn alleen in Australië nog geen gevallen bekend van het Chikungunya-virus. Op alle andere werelddelen zijn wel gevallen bekend van dit virus.
Dus ook in Europa.
En zelfs in Nederland is de tijger mug, één van de muggen die het viruis kan overdragen, waargenomen.

Het Chikungunya-virus (CHIKV) is een virus dat normaal gesproken milde koorts en gewrichtspijnen veroorzaakt. In de meeste gevallen is de ziekte niet dodelijk. Maar als je het virus voor de tweede keer krijgt, kan het wel dodelijk zijn.

De benaming is afkomstig van het Makonde-woord voor "wat krombuigt", daarmee verwijzend naar de Reuma-achtige symptomen. De gewrichtspijnen gaan bijna altijd samen met gewrichtsontstekingen.

Het virus werd voor het eerst vastgesteld in 1955 in het tegenwoordige Tanzania, naar aanleiding van een uitbraak van het virus in 1952/1953. Overigens wordt soms ten onrechte gesuggereerd dat de naam uit het Swahili afkomstig zou zijn.

Het virus wordt overgedragen door een muggenbeet van de Aedes Aegyptius-mug of gelekoortsmug (Dengue mug) en door de Aedes Albopictus (Aziatische tijger mug). De diagnose kan gesteld worden op basis van een serologische test ontwikkeld door de Universiteit van Malaya te Kuala Lumpur in Maleisië.

Op Curaçao, Aruba, Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten is de Aedes Aegyptius-mug of gelekoortsmug de boosdoener. In Europa, dus ook in Nederland, is de Aziatische Tijger mug de boosdoener.
De incubatieperiode van het virus is 2 tot 7 dagen.

Symptomen zijn:
- milde tot hoge koorts (38,5 tot 39,5 maar soms zelfs tot boven 40 graden)
- puntbloedingen en/of gevlekte uitslag op ledematen en romp
- kreupel makende gewrichtspijn in meerdere gewrichten (vaak bijna alle gewrichten)
- hoofdpijn

Het is een zelflimiterende ziekte. Dat wil zeggen dat een aanzienlijk deel van de patiënten er blijvende gewrichtsklachten eraan overhoudt.
Circa 12% van de patiënten heeft na 3 jaar nog steeds zoveel klachten, dat het normaal functioneren ernstig bemoeilijkt wordt.

Zoals gemeld is de incubatietijd van het virus tussen 2 en 7 dagen. Maar de incubatietijd van de ziekte zelf is ongeveer 2 tot 3 dagen. Dat houdt dus in dat de patiënt meestal pas na 1,5 tot 2 weken na de muggenbeet de eerste klachten gaat krijgen.
Daarom is het, net als bij tekenbeten, zeer belangrijk dat als je merk dat je gebeten ben door een mug de datum en tijd opschrijft en onthoud.

De eerste symptomen van Chikungunya zijn koorts en heel erge pijn in de gewrichten, welke vaak gepaard gaan met rillingen, ernstige hoofdpijn, fotofobie (geen licht meer kunnen verdragen), anorexie (het verdwijnen van de eetlust), één of beide ogen worden rood, misselijkheid en buikpijn.

De pijn in de gewrichten zit voornamelijk in de kleine gewrichtjes van de handen, polsen, enkels en voeten. Maar op den duur worden alle gewrichten aangetast.
Als de koorts na 2 tot 3 dagen zakt, kan er bij sommige mensen een huiduitslag (maculopapulair) worden waargenomen. Deze uitslag is vaak het ergste op de romp en op de armen en benen, en kan afbladderen. Puntbloedingen kunnen worden waargenomen, en sommige patiënten ontwikkelen een tekort aan witte bloedlichaampjes waardoor de weerstand (auto-immuunsysteem) ernstig verzwakt wordt. Maar ook ernstige bloedneuzen zijn niet ongewoon.

Het herstel kan weken tot maanden in beslag nemen, en sommige oudere patiënten, kinderen en baby's blijven last houden van stijfheid en veel pijn in hun gewrichten voor enkele jaren. Met name patiënten die al een verstoring van de witte bloedlichaampjes hebben, lopen hier een verhoogd risico op. Maar ook mensen met o.a. hart- en vaatziekten en diabetisch heben een verhoogt risico.


Wat kan je preventief doen?
Een vaccin op basis van een levend, verzwakt virus is nog in ontwikkeling. Zonder een vaccin is de meest effectieve preventiemethode dan ook gericht op het voorkomen van besmetting door de mug.

Door veel thee te drinken krijgt u theine (B1) binnen. Daar houden muggen niet van.
Verder kan je zich insmeren met DEET. Een anti-muggenzalf. Maar je kan ook beschermende kleding dragen en slapen onder een klamboe (fijn netwerk boven uw bed) wordt aangeraden. Ook overdag moet opgelet worden, omdat de Aedes Aegyptius-mug niet alleen in het donker actief is. En doe door je eten 1 tot 3 gram Kurkuma.

Met een Bug Ban kunt u op een natuurlijke basis preventief een beet van een mug voorkomen.
De Bug Ban is te koop op Curaçao bij verschillende apotheken op het eiland (Botica Santa Maria) en de gezondheidswinkels.

In de reguliere zorg is er nog geen specifieke behandeling voor de ziekte, waardoor de behandeling louter bestaat uit symptoom bestrijding met ontstekingsremmers en pijnstillers zoals Prednison en Ibuprofen. Wel wordt er onderzoek gedaan met Chloroquine als een potentieel middel. Chloroquine is een veel gebruikt geneesmiddel tegen Malaria. Daarnaast wordt het middel ook vaak gebruikt omdat het ook het immuunsysteem licht tot rust brengt bij bestrijding van auto-immuunziekten zoals reuma.

Verder!
Er zijn drie genotypen van het virus. Een West-Afrikaanse, een Centraal/Oost-Afrikaanse en een Aziatische variant. Anders dan soms gesuggereerd wordt, wordt Europa meestal getroffen door de Centraal/Oost-Afrikaanse variant. Het Caribisch gebied wordt meestal getroffen door de West-Afrikaanse variant.

In 2007 werd vooral de Indiase deelstaat Kerala zwaar getroffen, met naar schatting één miljoen mensen die aan de ziekte leden. Ook werden verschillende eilanden in de Indische Oceaan getroffen door het virus.

In 2006 werd vooral het Franse Réunion zwaar getroffen. Naar schatting werd toen 1/3 van de bevolking aangedaan. Ook werd in 2006 het virus in Sri Lanka gesignaleerd, mogelijk als gevolg van vluchtelingen uit Zuid-India.

In 2007 werd het virus voor het eerst buiten de tropen in Noord-Italië gesignaleerd. Voorafgaand aan 2007 waren besmettingen in Europa vooral incidenteel als gevolg van reizigers die besmet terugkeerden. Maar in augustus 2007 brak rond Ravenna in Italië de eerste epidemie van het Chikungunya-virus in Europa uit. Hierbij raakten tussen de 160 en 200 mensen besmet, waarvan er elf in het ziekenhuis moesten worden opgenomen en één persoon overleed. Volgens de BBC was het dodelijke slachtoffer een vrouw van 83 met reeds onderliggende medische problemen.

Begin 2009 bleken er in Europa vooral in Frankrijk en Italië reeds honderden personen de ziekte te hebben opgelopen.

In juli 2014 werd het virus voor het eerst in Zuid Amerika en het Caribisch gebied geconstateerd.

Wat kan een Natuurgeneeskundig therapeut voor u betekenen?
Als u ernstige restklachten overhoudt, kan de Natuurgeneeskundig therapeut nog het volgende voor u proberen te doen.
- Gewrichtsontstekingen remmen, terugdringen en/of laten verdwijnen
- Uw Auto-immuunsysteem verbeteren
- Uw lichaam meer witte bloedlichaampjes laten aanmaken
- Uw gehele lichamelijke conditie verbeteren

Met onderstaande behandelingen hebben wij bij Relax-4u bijna altijd goede resultaten bij de behandelingen van het Chikungunya-virus.
In willekeurige volgorde:
- Magnetiseren
- Magneetmassage
- Quantum Touch
- Quantum Allergy
- Reiki
- Acupressuur
- Elektro Acupunctuur
- Nutrigeneeskunde
- Superfood adviezen

Al deze therapieën verzorgen wij op het Morena Eco Resort tijdens ons bezoek aan Curaçao.

Op de homepage, flyers en advertenties in het Antilliaans Dagblad staat wanneer wij op Curaçao aanwezig zijn.








De mug die Chikungunya-virus veroorzaakt
(de mug kan ook rood zijn)

 

 


Huiduitslag van het
Chikungunya-virus

 

 


Puntbloedingen
(kunnen in grote en aantallen verschillen)